Preventietip van Brandweer Schinnen

Hoofdpagina

Preventietip : Rookmelders, hoe werkt dat ?

Preventietips

Rookmelders

Rookmelders mogen eigenlijk in geen enkel huis ontbreken. Staat u er wel eens bij stil dat het u ook wel eens kan overkomen, bijvoorbeeld terwijl u slaapt een brand in uw woonhuis/caravan of ander verblijf. Je zou er niet aan moeten denken wat er zou zijn gebeurd als de rookmelder niet zou zijn afgegaan. Eigenlijk zijn ze nog belangrijker dan welke voorziening ook, want rookmelders redden levens!

Waarom zijn rookmelders belangrijk?
Waar rook is, is vuur en waar vuur is, is meestal rook. Rook bevat allerlei stoffen, waaronder giftige, bijvoorbeeld koolmonoxide of CO. Dit gas werkt bedwelmend en is dan ook doodsoorzaak nummer 1 bij brand. Het verdringt de zuurstof in het bloed, koolmonoxide wordt wel tot 700 x sneller opgenomen dan zuurstof, wat leidt tot bewusteloosheid en na korte tijd tot de dood. Rookmelders waarschuwen u en uw huisgenoten tijdig bij brand. Een rookmelder houdt dag en nacht de wacht. Als u slaapt is uw eigen "rookmelder", uw neus, immers uitgeschakeld! Daarom zijn rookmelders van levensbelang!

Welke rookmelder kunt u gebruiken?

De rookmelder welke geadviseerd wordt in de woning zijn de optische melders. Deze zullen aangesloten worden op het lichtnet (230 V). Bij een beginnende brand zal de rookmelder een luid signaal laten horen. Naast de optische melders zijn er ook CO-melders. Deze attenderen u op een te hoge concentratie koolmonoxide. Vooral in woningen en (sta)caravans met (gas)kachels is een CO-melder aan te bevelen.
Koop alleen rookmelders die zijn voorzien van het goedkeuringsvignet van het Keurmerkinstituut Consumentenproducten of het Engelse keurmerk BS 5446 Part 1.

Er zijn verschillende soorten rookmelders in de handel. De meest verkochte zijn de ionisatiemelders. Deze werken met een klein, ongevaarlijk, radioactief bronnetje. Als de melder rookdeeltjes signaleert, zal deze luid gaan piepen. Zo wordt u zelfs in uw diepste slaap gewekt. Deze melders zijn meestal voorzien van een batterij. De batterij gaat ongeveer een jaar mee. Het voordeel van batterijvoeding is dat de melder ook werkt als de brand ontstaat door sluiting of kortsluiting van het elektriciteitsnet. Tegen de tijd dat de batterij leeg is, laat de melder een keer per paar minuten een luid piepsignaal horen gedurende een aantal dagen. Dit is wel zo makkelijk als je terug komt van vakantie! Naast de ionisatie- en optische melders zijn er ook CO-melders. Deze attenderen u op een te hoge concentratie koolmonoxide. Vooral in woningen en (sta)caravans met (gas)kachels is een CO-melder aan te bevelen.

Waar plaatst u een rookmelder?
* Plaats minimaal op iedere verdieping één rookmelder. Als u maar één melder heeft, monteer die dan in de ruimte waar de meeste slaapkamers op uit komen. Meestal is dat de overloop.
* De beste beveiliging verkrijgt u door een melder te plaatsen in elk vertrek waar regelmatig iemand komt: de woonkamer, de slaapkamers en ruimtes waar elektrische apparatuur staat.
* Denk ook aan de zolder als daar bijvoorbeeld de wasdroger, cv-installatie of andere apparaten zijn opgesteld.
* Bevestig de rookmelder bij voorkeur aan het plafond, maar minimaal 15 cm vanaf een muur. De melder mag ook aan een muur bevestigd worden, maar dan op maximaal 15 cm vanaf het plafond.

Waar moet u een rookmelder niet plaatsen?
* Plaats een rookmelder niet in de keuken, de badkamer, de garage, nabij de open haard en andere veroorzakers van "gewone" rook of damp. De melder kan dan te vaak onbedoeld in alarm komen.
* Plaats de melders ook niet in de buurt van ventilatieopeningen, ventilatoren en boven verwarmingstoestellen en radiatoren. De kans bestaat dat de rook door de luchtwervelingen de melder niet bereikt.
* In de garage: uitlaatgassen kunnen ook vals alarm veroorzaken

Testen van de melder.
Op de melder is een testknop aanwezig. Het alarmsignaal gaat af zodra de knop wordt ingedrukt. Zo kan men de melder testen op een goede werking. Gebruik voor het testen geen open vuur zoals kaarsen of brandend papier, dit om het gevaar van beschadiging (smelten of vlam vatten) van het apparaat te voorkomen! Het plaatsen van de rookmelder(s) De rookmelder moet de rook zo snel mogelijk ontdekken...en hij moet de bewoners van de woning alarmeren. Ook mensen die slapen! Bij woningen met meerdere bouwlagen doet u er verstandig aan op iedere verdieping een melder te plaatsen. Bij voorkeur bovenaan de trap tegen het plafond op de slaapverdieping. Voor een maximale beveiliging, ongeacht het aantal woonlagen, kunt u in iedere ruimte waar men regelmatig verblijft een melder plaatsen. Denk met name aan de woonkamer, slaapkamer(s) en iedere ruimte waar een elektrisch apparaat staat. Gebruik bij voorkeur onderling verbindbare rookmelders. Als er dan een melder afgaat dan geven de andere melders ook alarm.

Nog wat tips …..
* Houd rookmelders stofvrij. Ga er af en toe even met de stofzuiger langs.
* Overweeg ook de aanschaf van een koolmonoxidemelder
* Geef eens een rookmelder als cadeau is wel zo veilig!
* Hang de rookmelder(s) direct na aanschaf op. Anders bestaat de kans dat u deze laat liggen en zo een schijnveiligheid creëert.