Instorting - Doenrade

Hoofdpagina

Doenrade - 08 juli 2009

Fotopagina
Datum 08 juli 2009
Melding Dienstverlening Bekweg 5
Soort Kleine dienstverlening
Adres Bekweg 5 6439BA - Doenrade
Ingezette voertuigen 2747 (TS) 0751 (AL) 1983 (HA) 1973 (Stut Container) 2891 (OvD) - Schinnen, Brunssum en Maastricht


Alle 3 de districten ingezet tijdens een dienstverlening in Doenrade – gemeente Schinnen.

Op donderdagavond 08 juli jl. werd de dienstdoende ploeg van kazerne Schinnen gealarmeerd voor een dienstverlening op de Bekweg te Doenrade. Aldaar zou door de hevige regenval van de afgelopen dagen een deel van een schuur zijn ingestort en stond er nog een groot gedeelte van de schuur op instorten. Eenmaal ter plaatse aangekomen trof men toch wel een zeer complexe situatie aan en besloot de bevelvoerder van de TS om de autoladder en een container met stut materiaal ter plaatse te laten komen. Hierop alarmeerde de alarmcentrale de autoladder van kazerne Brunssum en het haakarmvoertuig met container van kazerne Maastricht.
Dit resulteerde erin dat alle 3 de districten van Brandweer Zuid-Limburg ingezet werden in de gemeente Schinnen. Naast deze voertuigen werd ook de Officier van dienst (Westelijke Mijnstreek) gealarmeerd en kwam er een ambtenaar van de afdeling Bouw en Woningtoezicht van de gemeente Schinnen ter plaatse. Tijdens het eerste overleg werd tevens ook nog een aannemer ter plaatse gevraagd.

In onderling overleg werd besloten om eerst een stuk muur weg te halen. Echter toen men hiermee begon, stortte er weer een groot stuk muur naar beneden. Hierop besloot men om eerst een deel van het dak vrij te maken van pannen, om zo een groot gewichtsverlies te behalen waardoor er minder druk op de muren zou komen te staan. Vervolgens heeft de aannemer de dakconstructie gestut en heeft de brandweer een laatste stuk muur verwijderd welk direct gevaar zou kunnen opleveren. Vervolgens is de gehele situatie opnieuw bekeken en bleek dat deze stabiel was. De aannemer heeft vervolgens de naast het pand liggende weg met bouwhekken geheel afgesloten en zat de klus er voor de brandweer op. De aannemer zal de dag erna vervolgens verder gaan met het pand.
Gelukkig hebben zich, zowel ten tijde van de eerste instorting en tijdens de inzet, geen persoonlijke ongelukken voorgedaan en betrof het alleen materiële schade. Voor de bewoners blijft het echter een groot verlies aangezien het hier een monumentaal pand betreft wat al meer dan 200 jaar oud is.

Foto’s : Foto en video team brandweer - R. Lamberiks
Meer foto's
Blad 1
Blad 2

 

19:26:29 08-07-09 - Dienstverlening 2747 BEKWEG 5 6439BA DOEN SCHINNEN