Demodag voor Rijkswaterstaat - Kazerne (Schinnen)

Hoofdpagina

Schinnen - 17 april 2010

Fotopagina

PV “Op tied der bie” organiseerd demo dag voor Rijkswaterstaat

Op zaterdag 17 april jl. heeft personeelsvereniging “Op tied der bie” van kazerne Schinnen een demo dag gehouden voor personeelsvereniging “Naat en Druug” van Rijkswaterstaat. Door diverse contacten van leden van beide PV’s werd dit idee geboren. Daar eenheid Schinnen al diverse ervaringen heeft in het organiseren en houden van demo’s was dit weer een grotere uitdaging daar er een 60 tal personen deel namen aan deze demo dag.
Er werden een aantal demonstraties gehouden zoals een HV inzet waarbij 2 personen bekneld zaten in een voertuig, er was een autobrand simulatie en kon men ook nog ervaren wat er gebeurd als men thuis in de keuken een pan met vuur zou blussen met water. Ook lieten we zien wat er gebeurd als een airbag uitkomt in een auto.
Daarnaast waren er ook diverse stands waarbij men zelf aan de slag kon. Onder andere kon men zelf blussen met kleine blusmiddelen, eens knippen aan een autowrak en kon men mee de lucht in met een hoogwerker of zelf eens met ademlucht lopen in een container vol met rook. Voor de kids was er een spuithuisje aanwezig waar zij met een hogedrukstraal alle vlammen konden bedwingen en konden zij een ritje maken in een brandweervoertuig.

Voor korps Schinnen was het een zeer geslaagde dag en aan de reactie van de deelnemers te horen ook wederzijds.
Wij danken nogmaals een ieder voor alle inzet die deze dag tot een geslaagd resultaat heeft geleid.

Onderstaand een verhaal van een deelneemster aan deze demo dag.

Rijkswaterstaat onder de indruk.

Op zaterdag 17 april 2010 mochten 60 leden (30 kinderen en 30 volwassenen) van Personeelvereniging Naat en Druug van Rijkswaterstaat Limburg 'een kijkje in de keuken' nemen bij de brandweer in het op die dag zonovergoten Schinnen. Een team van zo'n 15 brandweerlieden, waaronder ook een paar leden van het jeugdbrandweerkorps, hadden een uitgebreid programma voor ons in petto. Het feest begon met een indrukwekkende demonstratie van het uit een wrak knippen van twee slachtoffers. Met veel deskundigheid, kalmte, precisie en teamwerk werden de mensen gered.

Daarna mochten alle deelnemers 'de brandweer zelf gaan ervaren'. Blussen oefenen op een spuithuisje, een heuse brand blussen met een poederblusser, een ritje met de brandweerauto, omhoog met de hoogwerker, ervaren hoe het is om met perslucht in een afgesloten rokerige ruimte te lopen, werken met de snijwerktuigen van de brandweer, alles was toegestaan. Uiteraard wel onder begeleiding van de professionals!

Na de goed verzorgde lunch ging de vlam letterlijk in de pan, ging het knallen en vlogen de vonken ons om de oren. Hoofdbrandwacht Pascal Muijrers liet ons zien dat je een frituurpan vooral NIET moet blussen met water. Brandmeester John Widdershoven liet ons horen dat een airbag een oorverdovend geluid maakt als hij ontploft.
Als afsluitertje werd nog een spectaculaire blusdemonstratie gegeven. Een brandend autowrak werd eerst met behulp van een oversized blusdeken geblust. Maar dat was natuurlijk nog niet genoeg. Nadat het wrak opnieuw in brand was gestoken, waren de goed geoefende brandweerlieden met een schuimblusser na enkele minuten de brand alweer meester.

PV Naat en Druug kan maar één ding zeggen over deze dag: GEWELDIG! Iedereen heeft met volle teugen genoten! We geven het HELE team een dikke pluim voor het geweldig ontvangst, de enorme gastvrijheid, de gedrevenheid waarme ze alles voordeden en de (letterlijk en figuurlijk!) spetterende demonstraties. BEDANKT!

Met dank aan: Lilian Charpentier voor de aangeleverde tekst en foto's

Met dank aan: Firma De Vries brandbeveiliging & opleidingen BV. voor het leveren van Co2 blussers

Met dank aan: Alle collega's brandweer Sjčnne die geholpen hebben (incl. de dames van de catering)

Meer foto's ...