Aflossing grote brand - Hooibrand Europaweg-Noord

Hoofdpagina

Landgraaf - 21 mei 2010

Fotopagina
Datum 21 mei 2010
Melding Aflossing Grote Brand EUROPAWEG-NOORD - N597 4 6374CJ LANDGRAAF
Soort Grote brand
Adres EUROPAWEG-NOORD - N597 4 6374CJ - Landgraaf
Ingezette voertuigen 2747 (TS) + THW Nörvenich (Technisches HilfsWerk)


Aflossing grote brand in hooiberg.

Op vrijdag morgen 05.49 uur werd korps Schinnen gealarmeerd voor aflossing van de aanwezige ploegen bij de grote hooibrand in Landgraaf.

Ter plaatse stond een berg van meer dan 2000m3 hooi in lichterlaaie. Voor Schinnen was de taak om het gebeuren gecontroleerd te laten uitbranden, hierbij werkten ze samen met een ploeg van Kerkrade en een groep van het Duitse THW (Technisches Hilfswerk).
Welke met zwaar materieel aanwezig waren om de berg hooi bij elkaar te houden en de aangrenzende begroeiing vrij te houden van de enorme stralings hitte.

De Duitse collegea hebben ons dan ook de onderstaande foto's doorgestuurd.
Met dank aan: Norman Gebsattel, THW www.thw-noervenich.de

Donderdagavond is de brand in de ongeveer veertig meter lange hooiwal in Abdissenbosch ontstaan. ,,Blussen helpt niet omdat het water tussen het hooi door sijpelt." Bovendien komt hierbij veel rook vrij, vertelt brandweerwoordvoerder Leon Eumelen.
Maar ook bij het laten uitbranden van de hooiberg blijft rook vrij komen. Daarom krijgen inwoners van Abdissenbosch en de rest van Ubach over Worms het advies om in het weekeinde ramen en deuren gesloten te houden. Eumelen benadrukt dat er geen schadelijke stoffen bij vrij komen.
De brandweer had ook kunnen besluiten de ongeveer 2000 kuub hooi met schuim te blussen. ,,Maar dat is erg prijzig", meldt Eumelen. Dit kan volgens hem tienduizenden euro's gaan kosten.
De oorzaak van de brand is nog onbekend, de politie onderzoekt dit. ,,Als wij aanwijzingen tegen komen waaruit blijkt dat er sprake is van brandstichting geven we dat natuurlijk aan de politie door. Maar tot nu toe zijn we nog geen aanwijzingen tegen gekomen", aldus Eumelen.
De brand ontstond donderdagavond rond kwart over zes. Omdat de brandweer niet over voldoende water beschikte, is ook de hulp van collega's uit Duitsland en van de Awacs-basis ingeschakeld.

Bron: de Limburger

Meer foto's ... klik hier...

Voor meer foto's van het Foto/Video team Brandweer Zuid-Limburg kijk ook hier


05:49:46 _ 21-05-10 _Aflossing Grote Brand 2747 EUROPAWEG-NOORD - N597 4 6374CJ LAND LANDGRAAF