Brandweer Schinnen op bezoek bij Politie

Hoofdpagina

Kerkrade/Heerlen - 13 oktober 2007

PV "Op tied d'r bie"
Datum 13 oktober 2007
Melding Op bezoek bij Politie Kerkrade & Heerlen
Soort Diverse oefningen en bezienswaardigheden
Adres Schiettrainingscentrum districtsbureau
Ingezette voertuigen Schietbaan - cellencomplex - cameratoezicht


Op zaterdag 13 oktober 2007 is een groep collega’s van brandweer Schinnen en brandweer Parkstad-Limburg op bezoek geweest bij de politie. Rond de klok van 09.00 uur werd men ontvangen in Kerkrade alwaar het schiettrainingscentrum van de politie Limburg-Zuid zich bevind. Hier werd men ontvangen met koffie en een heerlijk stukje vlaai. Tijdens het nuttigen van deze werd er een korte uitleg gegeven over het verloop van de dag. Van 09.00 uur tot ongeveer 12.30 uur kregen we een echte schiettraining. Als eerste werd er door een instructeur uitleg gegeven over het hoe en wat en wat het schieten nu in werkelijkheid inhoud. Daarna werd iedereen in de gelegenheid gesteld om zijn schietvaardigheden te laten zien op een FATS systeem. Dit is een systeem waarbij men via een computersimulatie echte situatie kan nabootsten. Zo kom je bijvoorbeeld bij een situatie terecht van geluidsoverlast en blijkt er uiteindelijk een vuurwapengevaarlijk persoon zich in het pand te bevinden, of men gaat bemiddelen in een chineesrestaurant waar een moeilijke klant zich bevindt. Al deze situaties kunnen uiteindelijk uitlopen tot een schietincident. Het doel van dit systeem is dan ook om te trainen in echte situaties en op tijd je eigen wapen te trekken voor dat de dader de agent neerschiet. Nadat iedereen geschoten had bleken er onder de brandweercollega’s toch enkele goede schutters te zitten maar ook enkele die toch maar beter bij de brandweer werkzaam kunnen blijven. Na het nuttigen van een kopje koffie was het tijd om te gaan schieten met echte wapens en echte munitie. Uiteraard werd ook hier eerst een hele duidelijke uitleg gegeven over het wapen en wat je er wel en niet mee kunt. Daarna mocht iedereen een voor een samen met de instructeur schieten, eerst met 1 kogel daarna met 5 kogels. Na deze ervaring opgedaan te hebben kon men toch concluderen dat het schieten met een echte Walter p5 nog niet zo gemakkelijk is als dat het uitziet. Vervolgens hebben we nog met een semiautomatisch wapen mogen schieten. Al met al was dit gedeelte van de dag een hele ervaring voor een ieder.

Om 13.00 uur werden we vervolgens op het districtsbureau in Heerlen verwacht. Hier stonden heerlijke broodjes en koffie/frisdrank voor ons klaar. Na het zeer intensieve schieten gingen deze er dan ook wel in. Vervolgens werd de groep in 2 kleinere groepjes gesplitst en ging men achtereenvolgens een kijkje nemen bij het cellencomplex en het cameratoezicht in de stad. Het cellencomplex schrok velen toch wel af. Om hier in een zo’n hokje te zitten zag men toch niet zitten. Verder werd hier uitleg gegeven over wat er allemaal met een arrestant gebeurd zodra hij binnen gebracht wordt bij het cellencomplex. Het cameratoezicht was zeer interessant om eens van dicht bij te kunnen zien. 168 camera’s staan hier 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar te draaien voor de veiligheid van het stadscentrum van Heerlen, Heerlerheide en Hoensbroek. Sinds de invoering van dit camera toezicht is de criminaliteit stukken minder geworden in Heerlen centrum en omgeving.

Vervolgens hebben we een uitleg gekregen over alcohol en verkeer. Conclusie hier was: alcohol en verkeer kunnen niet samen, rij veilig en zorg voor een BOB.

Als afsluiting van deze dag stond een uitleg over verbodenwapens op het programma. Tijdens deze presentatie kregen we een breed scala aan verboden wapens te zien. Ongelofelijk als je ziet wat sommige mensen knutselen om een wapen te maken. Ook schrikbarend om te zien wat er zoal in om loop is van wapens. Ook kregen we enkele exemplaren te zien waarvan men een echt en een nepwapen had. Deze waren op zicht niet van elkaar te onderscheiden. Pas als men deze vastpakt kon je aan het gewicht voelen welke echt waren en welke van plastic. Maar ook waren er nepwapens die door een leek helemaal niet van echt te onderscheiden zijn.

Helaas gaf de klok opeens 17.00 uur aan en moest er een einde gemaakt worden aan deze leerzame, interessante en leuke dag.


Bij deze willen wij, brandweer, nogmaals een ieder van de politie en dan met name de vrijwillige politie van harte danken voor deze dag en het mogelijk maken hiervan.


BEDANKT!!!!!!!!!!!!!!Foto's G.Pierlo
Foto & Videoteam Brandweer Schinnen